In 2008 ben ik, Else Schimmel, begonnen met Biologische Tuinderij de Elzenkamp. Na een aantal jaren in de zorg gewerkt te hebben merkte ik dat ik het buitenleven begon te missen. Zo kwam ik op het idee om op de plaats waar ik opgegroeid ben groenten te gaan verbouwen. Vanaf het begin wist ik dat ik dat biologisch wilde doen, dus zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen en met respect voor de natuur, het bodemleven en de aarde.
Na 10 jaar aan de Wikselaarseweg te hebben geteeld moesten we hier vertrekken omdat er een woonwijk op de tuinderij ging komen. Daarom telen we sinds 2018 aan de Elzenkamperweg in Voorthuizen. Het leuke is dat ik daar ooit wilde beginnen maar dat bleek destijds onhaalbaar. In de plannen die ik toen schreef heette het De Elzenkamp en omdat ik dat wel een mooie naam vond heb ik die maar gehouden. Maar na 10 jaar dus toch teruggekeerd naar het oorspronkelijke plan. Vanaf oktober 2016 hebben we deze grond in beheer daarom zijn de producten tot oktober 2018 'in omschakeling naar biologische landbouw' en vanaf oktober 2018 biologisch.
Op de tuinderij van 1,4 hectare verbouwen we ieder seizoen zo'n 50 verschillende soorten groente. De groenten gaan wekelijks direct van het land de groentetassen in van ongeveer 150 abonnee's. Iedere woensdag halen zij op een van de vijf afhaallocaties hun tas op. In de tas vinden ze bij de verschillende groenten een briefje met de laatste nieuwtjes van de tuin, uitleg over bijzondere groenten en een recept. Naast de groentetassen wordt er van 1 mei tot 1 december op iedere vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.30 bij de tuin groente los verkocht. Wat begon als verkoop van restproducten heeft zich in de afgelopen jaren meer en meer ontwikkeld tot een 'echte' winkel met een vast aanbod aan producten. Inclusief ingekochte producten (oa honing, eieren, tomaten, appels) om het aanbod completer te maken.
Dit alles doe ik niet alleen. Met een werkverleden in de zorg wilde ik naast groente verbouwen ook een werkplek bieden aan een ieder die behoefte heeft aan lekker buiten zijn, handen uit de mouwen steken en een zinvolle dagbesteding in een prettige en veilige omgeving. Zonder subsidie en zonder zorgboerderij te zijn komen er per dagdeel een viertal mensen vrijwillig op de tuin om bij te dragen aan het productieproces.
Nu ik een aantal jaren bezig ben merk ik hoeveel ik geleerd heb in de afgelopen jaren maar merk ik ook hoeveel er nog te leren valt. Ik heb geen landbouw opleiding gedaan. Eerst heb ik een jaar naast mijn werk een ochtend per week stage gelopen bij De Moestuin Maarschalkeweerd. Daarna ben ik gewapend met het boek "Handboek ecologisch tuinieren" van Herman van Boxem gewoon maar begonnen op een halve hectare. En zo is de tuin langzaam gegroeid naar 200 abonnee's en 1,5 hectare. Als je zin hebt om eens op de tuin rond te struinen, dan ben je altijd welkom.